Det hjælper jeg med
Jeg tilbyder psykoterapeutisk støtte inden for områder som angst, depression, stresshåndtering og selvudvikling, skræddersyet til dine personlige behov og udfordringer.
Angst
Hvis du oplever, at dit liv begrænses af en uro i kroppen og tanker om, at noget du skal til at gøre nok vil gå galt, at du vil blive til grin, kan det være, du oplever en form for angst. Angst er kendetegnet ved, at du tror, at noget er farligt, som reelt ikke er det. Måske er dette nyt for dig, eller måske ved du det godt. Men angsten er overbevisende. Og du mærker det i kroppen, som vil have, at du ikke går videre. Fordi angst kan begrænse dit liv kan det nogle gange føre til depression. Hvis du ikke får set dine venner og familie, ikke får gået til tennis eller mødt dine venner i strikkeklubben, så vil nogle af dine behov ikke blive opfyldt på samme måde som ellers. Det kan føre til tristhed, ens
Hos mig vil du opleve, at vi går på opdagelse i angsten, hvor længe den har eksisteret hos dig og hvilke effekter den har på dig og dine værdier. Afhængig af hvad vi sammen finder frem til vil være hjælpsomt for dig kan vi enten arbejde meget specifikt med angsten og udfordre den gennem såkaldte adfærdseksperimenter (kognitiv terapi), eller vi kan gå på opdagelse i, hvordan angsten kommer til udtryk og hvad den er udtryk for på et dybere plan (se NARM).
Depression
Depression kan være kendetegnet ved lavt humør, tristhed, tunge tanker, følelsesløshed, selvmordstanker og måske også selvmordsplaner. Nogle af de ting, du tidligere har oplevet glæde ved giver dig måske ingen glæde længere. At se venner kan føles som en uoverskuelig opgave. Måske du føler dig som en byrde for andre. Nogle oplever at ligge i sengen hele dagen. Nogle græder meget, mens andre virkelig gerne vil, men det er som om tårerne bare ikke kommer. Depression kan bl.a. handle om, at man vurderer sit liv lige nu som forkert og for dårligt, at man er meget selvkritisk og oplever skamfølelse omkring sit selv, og at man ikke tror på, at det kommer til at ændre sig.
Man behøver ikke opleve tristhed for at være deprimeret. Nogle oplever en ugidelighed, en agitation, dvs. en rastløshed og irritation og frustration. Nervesystemet dirrer.
I et forløb med mig kan du bl.a. opleve at vi sammen støtter dig i at strukturere din hverdag, så du oplever at have mere energi og livsmod. Vi kan også gå på opdagelse i, hvad depressionen handler om, og hvordan du oplever den lige her-og-nu. Forløbet er naturligvis tilpasset til dig.
Er du selvmordstruet så ring til Livslinien på 7020 1201.
Stress
Stress kan ramme dig, når du har for meget om ørerne i for lang tid, og når det overstiger den kapacitet, du har på det tidspunkt og den hjælp du har til rådighed fra dit netværk.
I dag oplever mange stress. Det kan handle om kulturen, arbejdsmiljøet og din egen personlighed. I et forløb vil vi først gå “efter bolden”, dvs. forstå den situation, som har givet anledning til en stressreaktion hos dig. Et vigtigt element her er, at forbinde os med din subjektive oplevelse af situationen, f.eks. dine følelsesmæssige reaktioner. Ofte vil vi helt naturligt senere komme til at tale om, om der er noget i din historie eller den måde, du reagerer på, som også har været en del af stressreaktionen. I så fald kan vi kaste et nysgerrigt og omsorgsfuldt blik på det og forsøge at finde frem til nye platforme, som du kan stå på.
I dag eksisterer en wellness kultur. F.eks. går mange til yoga. Nogle arbejdspladser arrangerer yoga eller beder en stresset medarbejder dyrke yoga eller meditation. Mens yoga og meditation kan være enormt hjælpsomt, så afhænger effekten af det sted, man kommer fra, når man engagerer sig i det. Begrebet “yoga-washing” beskriver fint dette – det er en subtil måde at fortælle et andet menneske, at de skal gå til yoga for at de ubehagelige følelser og reaktioner går væk. Sådan kan det også fungere, og hvis det gør det, er det jo så fint. Hvis det ikke hjælper, men du føler dig anspændt om, at du burde have det bedre her efter yogatimen, så kan det måske være hjælpsomt med noget andet, f.eks. et samtaleterapeutisk forløb.
Spiseforstyrrelser
En spiseforstyrrelse er, når der er forstyrrelser i adfærden og tankerne og følelserne omkring spisning, i forhold til det, vi anser som det normale. Det kan være, at du oplever overvældende angst for at blive eller føle dig tyk, eller at du har perioder hvor du spiser meget intensivt for derefter at kaste op. Måske er du meget optaget af sundhed, så meget at det paradoksalt nok bliver usundt. I gamle dage troede man, at forældrene til den person, der kæmper med en spiseforstyrrelse, var kølige og afvisende. Heldigvis er vi blevet klogere siden. Der er mange mulige årsager til en spiseforstyrrelse, men forældrene kan både være varme, omsorgsfulde og velmenende. Faktisk har vi i dag viden om, at anoreksi, altså den spiseforstyrrelse, hvor man sulter sig, kan være en måde for den unge person, at finde en grænse mellem sig selv og forældre, som kan have en tendens til at være invaderende. At forældre er invaderende eller grænseoverskridende kan f.eks. betyde, at de fylder kommer til at fylde uforholdsmæssigt meget med deres egne følelser eller at de er mere optaget af, hvordan de ser deres barn end at give plads til barnets egen mening. På et symbolsk plan kan anoreksien blive en måde for den unge på at tegne en streg i sandet: Her er jeg, og alt uden for er ikke-mig. Når personen taber sig og fysisk bliver mindre kan det på et symbolsk plan være et forsøg på at indskrænke sig i et håb om, at få lov at “have sig selv for sig selv”. I dag, og selv i dokumentarer på eksempelvis DR, siger fagpersoner typisk, at vi ikke ved, hvorfor spiseforstyrrelser opstår, og herefter nævner de ofte genetik. Mens dette er rigtigt nok, er det en halv sandhed. Familiedynamikker kan spille en væsentlig rolle. Forældre bør ikke føle skyld. Vi gør alle vores bedste og forældre vil det bedste for deres børn. En realistisk tilgang til problemerne er det vigtigste. Hvis du, eller dit barn, kæmper med en spiseforstyrrelse er du/I velkomne. I et forløb med mig vil vi have fokus på stabilisering samt at få redt trådene ud og skabt mening i lidelsen. Du skal være stabil nok til at kunne tage imod det, et psykoterapeutisk rum tilbyder
Selvudvikling
Ønsker du at udvikle dig selv for at være mere i kontakt med dig selv i din arbejdsliv, i dit parforhold, dine venskaber, med din familie eller dine hobbyer?
Selvudvikling kan være kortere eller længere forløb, som har fokus på det, du gerne vil opnå og som du vil opleve rart og meningsfuldt.
Vi skelner mellem Selvet, som er din livskraft, din natur og dit naturlige temperament og så alle de psykiske konstruktioner, som dækker for dit selv, og som er opstået som led i tilpasningen til livets ydre krav.
I psykologien kan vi kalde disse psykiske konstruktioner for overbygninger på personligheden. Konkret kan de se ud som skam, selv-kritiske tanker, selv-afvisning, selv-sabotage, manglende tillid til egne evner eller en følelse af ikke at have ret til at være her. Oplever du noget hen af dette er du velkommen til at kontakte mig.
Ledersparring
Er du leder eller lignende og søger du et psykologisk indblik i din rolle som leder, hvordan du faciliterer et sundt arbejdsmiljø, er indflydelsesrig på den kultur og de narrativer, der opstår på arbejdspladsen eller ønsker du at kigge indad og forstå hvordan din person påvirker arbejdspladsen, så er du meget velkommen til at starte i et sparringsforløb som leder.
Jeg vil møde dig med en analytisk skarphed, en følelsesmæssig indtuning og jeg vil bruge mine erfaringer til at tilbyde dig et helt andet blik end du sandsynligvis har været vant til.
Det siger tidligere klienter
Morten har en enorm ro, og det var for mig et rigtigt trygt rum at træde ind i. Han tog mig i hånden og sørgede for at det var mig. der var i centrum. Han var mere end skarp på nogle af de ting, jeg oplevede, uden nogensinde at lægge ord i munden på mig Jeg kan derfor varmt anbefale Morten til andre. -Stefan, 33 ar